Tänään on torstai ja arvostelun julkaisupäivä. Tällä kertaa julkaisen teille ennakkoon, uudistuneeseen Pelivoimalaan tulevan arvostelun PSP-pelistä Grand Theft Auto: Liberty City Stories.

Hyvää illanjatkoa ja muistakaa tsiigata tänään 24!

----------------------------------------------------------

Grand Theft Auto: Liberty City Stories

Julkaisija: Rockstar Games
Tekijä: Rockstar Leeds
Lajityyppi: Toimintapelit
Pelaajia: 1 ja langaton moninpeli
Alusta: PlayStation Portable
Arvostelun kirjoittaja: Vinski
?2454lcskansipikku.jpg

Wanha GTA uusissa kuorissa

Kun kuulin PSP:stä, arvasin, että rokkitähdet julkaisevat sille melkein heti julkaisun yhteydessä uuden GTA:n. Ja mikä sattuma - näin kävi. Kyseessä ei ole kuitenkaan aivan uusi Grand Theft Auto, vaan peli sijoittuu GTA3:sen maisemiin, Liberty Cityyn, jonka pelin nimikin jo paljastaa.
Monet luulevat, että kyseessä on käsikonsolille siirretty versio GTA 3:sta, mutta tiedossa on jotain aivan muuta. Onhan se toki erinomainen käännös, mutta sisältää vielä katetun pöydän lisäherkuille.

Käsikonsolin kauneimpia pelejä

Puhutaanpa ensiksi pelin ulkoasusta. Teen tämän heti selväksi: LCS on pirun kaunis käsikonsolipeliksi. Siinä on kaikki napit osunut kohdalleen, muutamia pieniä bugeja lukuun ottamatta. Tekstuurit, hahmojen kasvot ja rakennukset ovat melkein isoveljensä näköisiä. Ainoa harmittava juttu on ruudunpäivitys, joka tökkii vähän liikaa. Tästäkin ollaan montaa mieltä, moni muu arvostelija on kehunut ruudunpäivitystä. Tämä asia on siis mielipidekysymys. Pelihahmon juostessa kaduilla jää hänestä usein tummia varjoja tms. Mutta tämä on toki jo tuttua edellisistä GTA:sta, joten jos olet jo tottunut bugeihin ja ruudunpäivitykseen, ei siinä mitään.

?6988lcslogo.jpg

Onko radiossa viehätystä?

Tunnemme kaikki edellisistä Grand Theft Autoista maan mainiot radiokanavat. GTA3:ssa saimme kuunnella reggaeta, räppiä yms. Vice Cityssä kuultiin mahtavia 80-luvun hittejä. San Andreaksen musiikki perustui lähinnä räppiin ja hip-hoppiin. Liberty City Storiesin musiikkivalikoima on omasta mielestäni onnistunut. Jokaiselle löytyy jotakin: kolmososasta tuttua klassista musiikkia, urbaania hip-hoppia, poppia ja teknoa. Ihastuin LCS:n musiikkiin heti, joten kaikki on kunnossa tällä osa-alueella.
Peliin on myös mahdollista laittaa omia biisejä erillisen ”Rockstar Custom Tracks”-ohjelman ja USB-piuhan avulla.

Addiktiivisuus jälleen sataprosenttista?

Onko GTA käsikonsolilla yhtä viehättävä kuin pleikkarilla, Xboxilla tai PC:llä?
Kyllä on. Vaikka kyseessä on pienemmältä näytöltä pelattava peli, ei tämä haittaa lainkaan. Muutenkin PSP:n GTA on samaa tasoa kuin kotikonsoleilla, kuitenkin hieman riisutumpana. Tämä on kuitenkin PSP:n parhaimpia pelejä tähän mennessä.
Tehtävät on suunniteltu mahdollisimman lyhyiksi, jotta niitä voisi pelata esim. lyhyillä juna- ja bussimatkoilla. Kuten edellisosissa, ovat tehtävät loppua kohden vaikeampia ja haastetta pelissä on myös jonkun verran. Jos haluaa läpäistä pelin 100 %:sti, pitää olla aikamoinen Sherlock Holmes ja keräillä kaiken maailman ”hidden packageja”.

Ensikosketuksessa kontrollit tuntuvat melko kankeilta ja näppäinten puute aiheuttaa raivokkaita tilanteita, jos on tottunut PS2:n ohjaukseen ja analogitatin käyttöön. Oletuksena LCS:ssä on auton- ja hahmon ohjauksena analogitatti, joka on omasta mielestäni parempi kuin nuolinäppäimet. Mielestäni radiokanavien vaihto olisi voitu laittaa L1-napille, mutta kun näihin peruskontrolleihin alkaa tottua, peli sujuu vaivattomasti ja helposti.
Ajoneuvojen hallitseminen vaatii myös taitoja, varsinkin kovissa vauhdeissa. PSP:n piirtoetäisyysongelmien johdosta voi välillä käydä kettumaisia tilanteita, kun autoja tipahtelee keskelle katuja ihan yhtäkkiä.

Virkavaltaa ei tietenkään ole unohdettu myöskään tässä Grand Theft Autossa, vaan kytät ovat liikkeellä 24/7 ja valvovat käyttäytymistäsi entistäkin tarkemmin. Käsikonsolilla pelattaessa voi välillä tulla kinkkisiä tilanteita, kun viisi poliisiautoa seuraa sinua eikä sinulla ole pakoteitä.

Grand Theft Auto: Liberty City Stories sisältää kolme erilaista pelialuetta joista jokainen on melko pieni kooltaan. Niille kenellä on Grand Theft Auto 3, ovat alueet tuttuja.

Aseita löytyy jälleen jokaista sorttia. Vanhaa teemaa noudattaen kolmella erilaisella asekoodilla saa kolme erilaista asekokoelmaa, joista löytyy AK-47:aa, kranaatteja, molotovin cocktaileja, sinkoja, haulikoita yms.

Kokonaisuus

Monet puhuvat, että Playstation Portable pitää ostaa pelkästään tämän pelin takia. Onko tuo lause sitten tosipuhetta? Allekirjoittanut sanoo, että on.
Käsikonsoleilla ei ole ennen nähty näin mahtavaa action-pakettia, joten Liberty City Stories on erittäin kannattava ostos ja hyvä valinta tutustua GTA-sarjaan.
Huhutaan, että PSP:lle olisi tulossa tämän vuoden aikana toinenkin GTA.. Kuulostaa hienolta!

Plussat ja miinukset:

+ Grafiikka
+ Radiokanavat ja mahdollisuus laittaa omia biisejä soittolistalle erillisellä ohjelmalla.
+ Laaja pelimaailma käsikonsolille.
+ Haastetta löytyy

- Bugit ja piirtoetäisyysongelmat.
– Ruudunpäivitys sekä pitkät latausajat paikoittain.
– Kontrollit hieman kankeat.

96
* Editor's Choice *